Porjemizin amaçları ve uygulama takvimi
MİMAR SİNAN ORTAOKULU
2018-2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ”
YILLIK ÇALIŞMA PLANI
HEDEFLERİMİZ
1. “Beslenme Dostu Okul Projesi” ile öğrencilerin, sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam koşullarına teşvik edilmesi,
2. Okulumuzda sağlıksız beslenme ve obezitenin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması, fazla kilolu öğrenci oranını düşürülmesi,
3. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam için yapılan iyi uygulamaların desteklenmesi, süt ve süt ürünlerini tüketmeme durumunu düşürülmesi,
4. Okul sağlığının daha iyi düzeylere çıkarılması için çalışmalar yapılması, kuru meyve tüketme oranının artırılması.
Bu bağlamda okulumuzda 2018-2019 öğretim yılı için Beslenme Dostu Okul Projesi kapsamında aşağıda belirtilen çalışma planı uygulanacaktır.
AMAÇLARIMIZ
Aile ve çocuk eğitimleri ile sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlamak için;
· Çocuk ve ailelerde sağlıklı beslenme,
· Çocuklarda şişmanlık,
· Sağlıklı okul dönemi,
· Sağlık risklerine göre (Hiperlipidemi, troid hastalıkları, demir yetersizliği, kansızlık)
Çocuk ve aile beslenme programlarıyla genç nesillerin sağlıklı yetişmesine destek vermek, aile bireylerinin sağlıklı çocuklar beslenme bilincini artırma, sağlık risklerini azaltma ve sağlıklı nesiller yetiştirme için gerekli beslenme eğitim hizmetini sağlamak.
BESLENME VE HAREKETLİ YAŞAM EKİBİ GÖREVLİLERİ
SIRA NO |
ADI-SOYADI |
BRANŞI |
1 |
ÖZNUR DİZMAN |
MÜDÜR YARDIMCISI |
2 |
MÜMİNE TÜRK |
FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ |
3 |
MELTEM ÖZÇETİN |
MATEMATİK ÖĞRETMENİ |
4 |
KADİR CİHAN ÖZYİĞİT |
BEDEN EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ |
5 |
ONUR EFE KARAKÖSE |
ÖĞRENCİ TEMSİLCİSİ |
6 |
MUSTAFA KAYMAZ |
OKUL-AİLE BİRLİĞİ BAŞKANI |
7 |
ŞÜKRİYE TIKAÇ |
VELİ |
8 |
AHMET ŞİMŞEK |
HİZMETLİ |
KANTİN DENETLEME EKİBİ
SIRA NO |
ADI-SOYADI |
BRANŞI |
1 |
ÖZNUR DİZMAN |
MÜDÜR YARDIMCISI |
2 |
ÖMER ÇOLBAN |
|
3 |
ÖMER ÖZALTUNBULAK |
MATEMATİK ÖĞRETMENİ |
YILLIK ÇALIŞMA PLANI
AYLAR |
YAPILACAK ETKİNLİKLER |
ETKİNLİK SORUMLULARI |
EYLÜL
27 Eylül “Dünya Okul Sütü Günü” |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibinin kurulması |
Müdür Yardımcısı tarafından |
Kantin Denetleme Ekibinin kurulması |
Müdür Yardımcısı tarafından |
|
Yıllık Çalışma Planının hazırlanması ve internette yayınlanması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi tarafından |
|
Okul internet sayfasında “Beslenme Dostu Okullar Programı” sayfasının oluşturulması |
Bilişim Teknolojileri Öğretmeni tarafından |
|
Beslenme Dostu Okul Panosunun hazırlanması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi tarafından |
|
Okul kantinin denetlenmesi |
Kantin Denetleme Ekibi tarafından |
|
Eylül ayı raporunun hazırlanması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi tarafından |
|
EKİM 3-4 Ekim “Dünya Yürüyüş Günü”
15 Ekim “Dünya El Yıkama Günü”
16 Ekim “Dünya Gıda Günü” |
Okuldaki tüm öğrencilerin boy ve kilo ölçümlerinin yapılarak beden kitle endekslerinin hesaplanması ve istatistiklerin tutulması. Yapılan ölçümler sonucunda risk grubundaki (zayıf, şişman) öğrencilerin velileri ile görüşülerek aile hekimlerine yönlendirilmeleri |
Beden Eğitimi Öğretmenleri tarafından |
5/A sınıfı sağlıklı besleniyor, birlikte kahvaltı yapıyor |
Sınıf Rehber Öğretmeni tarafından |
|
Ekim ayının meyvesi: Üzüm |
Müdür Yardımcısı tarafından |
|
Okul kantinin denetlenmesi |
Kantin Denetleme Ekibi tarafından |
|
Sağlıklı beslenme bilgilendirme afişlerinin sergilenmesi |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi tarafından |
|
Ekim ayı raporunun hazırlanması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi tarafından |
|
KASIM
14 Kasım “Dünya Diyabet Günü”
18-24 Kasım “Ağız ve Diş Sağlığı Haftası”
24 Kasım “Çocuk Hakları Günü” |
Hazır içeceklerdeki şeker miktarının karşılaştırılması |
Müdür Yardımcısı tarafından |
5/B sınıfı sağlıklı besleniyor, birlikte kahvaltı yapıyor |
Sınıf Rehber Öğretmeni tarafından |
|
“Okul Çocuklarının Beslenmesi” ile alakalı çalışmaların yapılması (Broşür-Pano) |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi tarafından |
|
Kasım ayının meyvesi: Elma |
Müdür Yardımcısı tarafından |
|
Okul kantinin denetlenmesi |
Kantin Denetleme Ekibi tarafından |
|
Kasım ayı raporunun hazırlanması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi tarafından |
|
ARALIK
12-18 Aralık “Yerli Malı Haftası” |
Abur cuburlardaki yağ oranının karşılaştırılması |
Müdür Yardımcısı tarafından |
Yerli Malı Haftasının okul bünyesinde etkin bir şekilde kutlanması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi tarafından |
|
5/C sınıfı sağlıklı besleniyor, birlikte kahvaltı yapıyor |
Sınıf Rehber Öğretmeni tarafından |
|
Aralık ayının meyvesi: Portakal |
Müdür Yardımcısı tarafından |
|
Okul kantininde meyve satışı |
Kantin Çalışanları |
|
Okul kantinin denetlenmesi |
Kantin Denetleme Ekibi tarafından |
|
Aralık ayı raporunun hazırlanması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi tarafından |
|
OCAK |
Sınıflar arasında sağlıklı beslenme ve hareketli yaşama teşvik edici slogan yarışmasının düzenlenmesi |
Okul İdaresi, Öğretmenler ve Öğrenciler |
“Ergen ve Beslenme” konulu etkinliğin yapılması (Broşür-Pano) |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi tarafından |
|
5/D sınıfı sağlıklı besleniyor, birlikte kahvaltı yapıyor |
Sınıf Rehber Öğretmeni tarafından |
|
Ocak ayının meyvesi: Nar |
Müdür Yardımcısı tarafından |
|
Okul kantinin denetlenmesi |
Kantin Denetleme Ekibi tarafından |
|
Ocak ayı raporunun hazırlanması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi tarafından |
|
ŞUBAT |
Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşama teşvik edici slogan yarışmasının değerlendirilmesi ve başarı elde edilen öğrencilerin ödüllendirilmesi |
Okul İdaresi ve Öğretmenler |
6/A sınıfı sağlıklı besleniyor, birlikte kahvaltı yapıyor |
Sınıf Rehber Öğretmeni tarafından |
|
Şubat ayının meyvesi: Ceviz |
Müdür Yardımcısı tarafından |
|
Okul kantininde kuruyemiş satışı |
Kantin Çalışanları |
|
Okul kantinin denetlenmesi |
Kantin Denetleme Ekibi tarafından |
|
Şubat ayı raporunun hazırlanması |
Beslenme ve Hareketli Yaşam Ekibi tarafından |
|
MART
|